Heropening Brugwachtershuisje Katwijk in zicht

Pers Foto

Katwijk. Het Brugwachtershuisje op de Julianabrug in Katwijk heeft een nieuwe bestemming. Het huisje staat sinds 1964 op de brug en werd destijds daadwerkelijk bemand voor de doorvaart van grotere schepen op de Oude Rijn. De bemanning verdween en het huisje kwam leeg te staan. Nederland kent nog zo’n 1000 Brugwachtershuisjes waarvan er 200 een nieuwe functie hebben gekregen. Zo ook die op de Julianabrug in Katwijk.

Initiatief

De brug is onlangs grondig gerenoveerd. Na de renovatie werd het Brugwachtershuisje weer teruggeplaatst. Katwijker Ton Frissen –ook bekend als initiatiefnemer van Haringrock- presenteerde een plan om het huisje een nieuwe functie te geven. Hij reageerde daarmee op een oproep in de krant door de Gemeente Katwijk en Stichting Brugwachtershuisjes Nederland.

Het huisje zal zorgen voor de promotie van Katwijkse producten en lokale initiatieven die daar een unieke plek en podium krijgen. Er zullen bijvoorbeeld producten te koop zijn van Ine Pauw uit Rijnsburg, die speciaal voor het huisje de ‘Kattukse Knip’ zal maken. Volkszanger Bart Heemskerk uit Rijnsburg zal zijn CD’s via het huisje lokaal aan de man brengen.

“Daarnaast krijgen het bekende ‘Valkenburgs nipje’ van John van Leeuwen, de Katwijkse geschiedenis en het geschreven dialect van het bekende duo Leendert de Vink en Jaap van der Marel hier ook hun podium,” vertelt Frissen. Hij kan zo nog wel even doorgaan, omdat het huisje straks vol staat met allerlei interessante producten.

Hans Vink zal het huisje gaan beheren. Met zijn maritieme verleden in de visserij, en zijn markante verschijning, is hij de aangewezen persoon om de bezoekers te woord te staan.  Hij vertelt: “Ik zal de bezoekers vertellen over het visserijverleden en het ontstaan van de brug. Daarnaast schuilt ook achter elk product een verhaal, die ik de bezoeker onder het genot van een bak koffie graag mee wil geven.“

Opening

De opening van het Brugwachtershuisje voor genodigden zal plaatsvinden op vrijdag 10 september. Speciaal voor deze gelegenheid stelt Rederij van Hulst de ‘Triton’ beschikbaar. Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. Het Brugwachtershuisje zal dan voor het eerst voor het publiek open zijn. Op dezelfde datum zullen ook de website en Facebookpagina live gaan.


23 augustus 2021