Helaas is het Brugwachtershuisje gesloten. De inspanning en medewerking van onze vrijwilligers werd helaas niet gedragen door het gemeentebestuur van Katwijk.

History
Oude Foto Bwh

History

Het brugwachtershuisje van de Koningin Julianabrug is op 22 juni volledig gerenoveerd teruggeplaatst. De renovatie van het huisje was onderdeel van de complete vernieuwing van de brug. Voor het huisje – dat al jaren niet meer gebuikt werd door een brugwachter – is een nieuwe invulling gekozen. Naar aanleiding van een oproep om met ideeën te komen voor het gebruik van dit karakteristieke gebouwtje is als winnend voorstel gekozen voor een lokale Katwijkse invulling, met verkoop van lokale producten, promotie van lokale initiatieven.

De Julianabrug is in 19’64 in gebruik genomen, en werd de oeververbinding tussen Katwijk Noord en Zuid. Op de brug staat ook het beeld van Stauthamer. Het kunstwerk met de drie in brons gegoten zeepaardjes is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Cephas Stauthamer (1899 – 1983). Het beeld is bij de oplevering van de Julianabrug in 1964 geplaatst. Cephas Stauthamer was naast beeldhouwer ook schilder en medailleur. Hij maakte voornamelijk figuratieve kunst, en is vooral bekend om zijn oorlogsmonumenten in de late jaren ’40 en ’50. Omdat dit beeld voor de Katwijkers zeer bekend en toonaangevend is, hebben wij besloten om de drie Zeepaardjes mee te nemen in het logo. Op deze manier hopen we nog meer kenbaarheid aan dit prachtige beeld te kunnen geven. De brug heeft vanaf 19’64 tot aan de renovatie dat in 20’20 begon altijd zijn functie behouden. Echter werd de brug al een aantal jaren op afstand bediend. Na de renovatie van de brug in 20’21 werd deze functie stilgelegd, en zal de brug voor eeuwige gesloten blijven.


De Julianabrug in 1964 Foto: Koos Dubbeldam


De Julianabrug in 1964 Foto: Koos Dubbeldam

Burgwachtershuisje Torenflat


Brugwachtershuisje op de Kon. Julianabrug na de renovatie in 2021